Spejdertur til Vestgrønland 2017

Artikel til Dansk Fjeldvandrerklubs blad, januar 2017:

Vi du opleve Grønlands Indlandsis før den smelter væk?

I juli 2017 får du mulighed for at deltage i en unik vandretur i Grønland. Det sker på 50-året for den legendariske Katanngut-ekspedition til Grønland, hvor 80 roverspejdere i 1967 vandrede fra Sdr. Strømfjord og Sisimiut. Jeg (Frank) deltog selv i turen dengang, og jeg glemmer det aldrig.
Er du interesseret i en Grønlands-oplevelse for livet, så er der til sommer to muligheder:
Du kan vælge Tur 1, som er en decideret vandretur med telt og rygsæk i den uforglemmelige grønlandske natur, eller du kan vælge Tur 2, der er en mere luksuspræget udgave. Her har vi en fast base, dels en uge i Sønder Strømfjord, dels en uge ved Isfjorden og Ilulissat. Fra det fast overnatningssted tager vi på dagsture ud efter lyst og evne:

Tur 1 – den klassiske vandretur - er Artic Trail-vandringen  mellem Søndre Strømfjord/Kanger-lussuaq og Holsteinsborg/Sisimiut. Det er den rute, som spejderne fulgte for 50 år siden. Der er flyafgang fra København (CPH) lørdag 8. juli. Claus, der har lang erfaring som fjeldvandrer og turleder på Island og i Grønland, er leder på denne tur. Hjemrejse fra Ilulissat til København finder sted lørdag 29. juli
Vi tager en overnatning i Søndre Strømfjord efter ankomsten (og får styr på proviant og brændstof) og starter så vandringen mod Sisimiut søndag 9. juli. Vandreturen forventes at vare 11-12 dage. Så nogle dages ophold i Sisimiut - med muligheder for bl.a. udflugt med båd langs kysten. Mere om mulighederne i Sisimiut senere. Vi tager lørdag den 22. juli kystbåden fra Sisimiut/Holsteinsborg til Ilulissat/Jakobshavn. Her mødes vi med deltagerne fra tur 2. (Om de mange muligheder i Ilulissat ved Isfjorden: Se  <Ilulissat Velkomstguide 2016.pdf>
Prisen for denne tur bliver ca. 11.500 kr. (denne pris omfatter fly fra København til Søndre Strømfjord, Sejltur med kystskib fra Sisimiut til Ilulissat (med overnatning på dæk eller liggeplads) og fly retur fra Ilulissat til København, rejsegaranti fra Grønlands Rejsebureau, alle skatter og afgifter. Prisen omfatter ikke overnatning i Ilulissat (men overnatning i telt bliver selvsagt billigt) Prisen omfatter heller ikke proviant/mad og drikke samt eventuelle udflugter med bus, bil, båd eller helikopter. Betaling for turen finder sted midt i marts, men bindende tilmelding må ske senest i løbet af februar.
(Prisen forudsætter mindst 10 deltagere. I skrivende stund har vi 6-8 personer som er interesseret. Der er reserveret plads til 10 personer hos Grønlands rejsebureau).
Tur 2 – den mere luksusprægede tur – er en uge i Sønder Strømfjords/Kangerlussuaq-området og den næste uge i Jakobshavn/Ilulissat ved Isfjorden. Der er flyafgang fra København (CPH) søndag 16. juli. Frank, der har mange års erfaring som turleder i Den Norske Turistforening – og fra vandringer i Grønland - er turleder på denne tur. Hjemrejse med fly fra Jakobshavn/Ilulissat til København lørdag 29. juli.
 Fra 16. juli til 22. juli opholder vi os i Søndre Strømfjordsområdet. Overnatning på vandrehjemmet ”Old Camp”. Mange muligheder for mindre eller større udflugter, hvor vi ikke alle nødvendigvis behøver at gå sammen hele tiden. Vi aftaler fra dag til dag. En oplagt dagstur går op til Roklubben ved Lake Fergusson – med mulighed for lækker mad og tur med robåd på søen. Andre muligheder er tur ind til Jagthytte ikke så langt fra iskanten (Indlandsisen). Tur ind til nedstyrtet amerikansk jetjager. Dagstur ind til Granatfjeldet, hvor du kan hamre dine egne halvædelsten ud af bjerget. Vandretur ind i Ørkendalen. Moskus- og rensdyr-safari. Tur ud på Fossilsletten. Og naturligvis: Tur helt ind til Indlandsisen – og op på den – og/eller tur til Russels Gletsjer, som er én af de få gletsjere i denne verden, hvor man til fods kan komme ganske tæt på. Og denne gletsjer ”kælver” jævnligt med buldrende drøn. Naturen inde ved Russels Gletsjer og ved den nærliggende Langesø er uforglemmeligt smuk. Her ligger mange rensdyr gevirer. For dårligt gående – eller bare halvdovne - og det har man lov til at være i sin ferie! - er der mulighed for at køre i terrængående bus ind både til Russels Gletsjer og helt ind til Indlandsisen. Mere om dette senere, herunder også om muligheder for at fiske, leje cykler m.m.
Lørdag 22. juli flyver vi fra Søndre Strøm til Jakobshavn/Ilulissat, hvor vi opholder os den sidste uge. Overnatning i lejede nye huse med unik udsigt til fjorden, havet og isbjergene. (Om de mange muligheder i Ilulissat-området henvises til: <Ilulissat Velkomstguide 2016.pdf>.
Prisen for denne mere luksusagtige tur er ca. 13.600 kr. Denne pris omfatter fly fra København til Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord, 6 nætter på vandrehjemmet ”Old Camp” i dobbeltværelser med morgenmad, Transfer fra lufthavn til vandrehjemmet, fly fra Kangerlussuaq til Ilulissat/Jakobshavn, fly fra Ilulissat til København via Søndrestrøm, dækning af Rejsegarantifonden samt alle skatter og afgifter. Prisen omfatter ikke overnatning i Ilulissat/Jakobshavn og her skal man regne med 500 kr. pr døgn altså 3.500 kr. for en uge). Prisen omfatter heller ikke mad og drikke – bortset fra morgenmad på vandrehjemmet i Søndre Strøm - og heller ikke eventuelle udflugter med bus, bil, båd eller helikopter).
Prisen forudsætter mindst 10 deltagere, og der er reserveret pladser til dette antal. (I skrivende stund har vi 8 personer, der alle er ret sikre på, at de vil deltage.) Betaling for turen finder sted midt i marts, men bindende tilmelding må ske senest i februar.

I forhold til tidligere år er der nu en markant voksende interesse for at rejse til Grønland. Specielt til Ilulissat/Jakobshavn. Grønlands Rejsebureau er (glædeligt) overrasket over den store interesse. Rigtig mange tyskere, franskmænd, skandinaver og andre vil gerne se Indlandsisen og isbjergene, før de smelter væk. Derfor har vi allerede i efteråret 2016 booket plads på fly og overnatningssteder. I løbet af februar skal vi have deltagerlisterne klar til de to ture. Vi du med? Kontakt os gerne uforpligtende i nærmeste fremtid, hvis du er interesseret.
Mail eller ring til Claus vedr. Tur 1 (Telefon: 23 96 09 52 -  Mail: cwnster@gmail.com  ) og til Frank vedr. Tur 2 (Telefon: 44 44 62 29 -  Mail: frank@dahlgaard.mail.dk ).
Mange hilsner      
Claus og Frank
 

DEL PÅ: