Gode råd om at fotografere

Tips til bedre fotos til web og blad
Kilde www.fdf.dk


1. Det gode motiv
Der findes ingen gyldne regler for, hvordan man fanger det rigtige motiv på det rigtige tidspunkt. Som udgangspunkt fungerer naturlige billeder bedre end opstillede billeder. Det er helt fint, hvis dem du fotografer ikke kigger direkte ind i kameraet, så gå tæt på uden at forstyrre. Omvendt har det også sin charme med børn, der smiler til kameraet.

2. Gå tæt på
Gå tæt på. Og når du er tæt på, så gå tre skridt nærmere. Et dårligt billede er ofte dårligt, fordi det er taget på for lang afstand. Undgå forvirrende elementer ved at udvælge dit motiv og beskære dit billede, inden du trykker på knappen - i stedet for på computeren.

3. Brug af zoom
At gå tæt på betyder, at du skal bevæge dig tæt på rent fysisk. Det er ikke nok at zoome ind på motivet. Brug kun zoom-funktionen, hvis det ikke er muligt at gå tættere, f.eks. fordi du sidder i kirken.

4. Tag mange billeder
Også professionelle fotografer laver dårlige billeder. Dem ser du bare aldrig, fordi de tager så mange billeder, at de kan tillade sig at sortere. Tag flere billeder af samme situation. Vend og drej kameraet og tag billeder fra mange vinkler, både i højformat og bredformat.

5. Stil skarp
Når man ser på et foto med mennesker, ser man automatisk på øjnene først. Stil derfor skarpt på øjnene. Hvis øjnene er skarpe, kan du godt arbejde med uskarpe elementer som en effekt.

6. Foto i børnehøjde
Det kan have en god effekt at fotografere i fugleperspektiv eller frøperspektiv. Men hvis du fotograferer børn, så gå ned i børnehøjde, når du fotograferer - præcis som hvis du skal tale med barnet. Det giver de bedste billeder i øjenhøjde.

7. Foto i fart
Et godt tip når du fotograferer ting og mennesker i bevægelser: Følg motivet i samme retning som motivet bevæger sig - stille og roligt, og tag så billedet. Så vil du få et skarpt billede af motivet, mens baggrunden får "fart-striber".

8. Foto i naturen
Naturen bevæger sig ikke meget, så sæt kameraet på et stativ og fotografer med lukkeren åben i lang tid. Belønningen kommer i form af meget skarpe fotos, der kan tåle at blive trykt i stor størrelse. Lange skygger i morgenlys og aftenlys kan give en flot effekt.

9. Brug af blitz
Det er svært at fotografere med blitz. Men det har mange fordele, f.eks. i dagslys, hvor en blitz kan bløde skygger op og lave billeder i modlys. Husk at lukketiden forlænges, hvis du ikke bruger blitz, f.eks. i en kirke. Fotografering skal derfor ske på et stativ.

10. Bliv inspireret
Det er ok at lade sig inspirere. Læg mærke til fotos i aviser og blade. Hvordan laver professionelle fotografer portrætter? Naturbilleder? Reportagebilleder? osv. Prøv dig frem og eksperimenter.

 

DEL PÅ: